Az Otthonok&Megoldások blogja

Építkezésem története

5 dolog, amit az építkezésből megtanultam

2020. március 04. - A tulajdonos

gettyimages-175584592.jpg

 

.... pedig még bele sem vágtunk.

 

Tényleg nem. Legalábbis effektíve. Nem falaztunk, nem vakoltunk, de még csak alapot sem ástunk. De a mögöttünk lévő (újra)tervezgetős, álmodozós, elengedős időszak így is nagyon tanulságos. Mert ahogy a másikat is lakva ismerjük meg igazán a másikat, úgy egy ilyen nagy projekt súlyát is akkor tapasztalod meg, amikor már azzal kelsz, és azzal fekszel. Nálunk a legelső tanulságok a következők voltak:

  1. Megtanultuk mindkét (azaz mind a négy) lábunkat a földön tartani

Legalábbis minden erőnkkel ezen vagyunk. Álmodozni könnyű, megvalósítani viszont pokoli nehéz. Ez az élet minden területén igaz, de ha családi házat tervezel a nulláról felhúzni, hatványozottan. Könnyű elveszni a lakberendezős oldalak és inspirációs portálok csillogó fotói között, és velük együtt repülni nagyon magasra. Így rajzolódott ki az én fejemben is pillanatok alatt egy minden oldalról ablakokkal határolt, kétszintes, belső udvaros, 5 hálószobás otthon képe. Éjszakánként mindig látom... De aztán amikor számokat is társítottunk hozzá, hirtelen felébredtem a csipkerózsika álomból. Muszáj határokat szabni, és muszáj elhinni, hogy az e világi is szép lehet – mert az. Persze meg lehet célozni a magazinok címlapfotóin látható szintet, de ha az nem realitás, nagyon hamar visszaüt. A férjem mondata segített ezt igazán helyre tenni magamban, mely szerint nem mi vagyunk a házért, hanem a ház lesz értünk.

  1. Nincs olyan, hogy tuti

Csak egy biztosan van: a bizonytalan. Ezt komolyan kell venni! A tervez egy dolog, de az újratervezni tudni kell. Ezzel együtt pedig elengedni (elképzeléseke), elfogadni (kevésbé vonzó megoldásokat) és megkötni – a szükséges kompromisszumokat.

  1. Kalkuláljunk, kalkuláljunk, kalkuláljunk

Csak hogy számokkal is érzékeltessem mindezt. Tárgyaltunk több kivitelezővel is, kértünk ajánlatot, egyeztettünk, átbeszéltük a terveket, és kaptunk ajánlatot. A legolcsóbb összeg is 400 ezer Ft/nm ár felett volt. És mindenki hozzátette "apróbetűben", hogy a piaci árak még mindig folyamatosan emelkednek, így könnyen lehet, hogy nem tudják majd tartani az adott pillanatban kalkulált árakat. Na, ha ezt az összeget beszorozod a orrod előtt heverő alaprajzon szereplő alapterülettel, a számológép kijelzőjén megjelenő összeg könnyen pofoncsap első lendülettel. És akkor ez még csak a kivitelező díja, aki a kezedbe nyomja az elkészült, de belül üres otthonod kulcsát. Abban még nincs konyhabútor, nincs mosógép, nincs ágy, se szekrény... Egyébként mindenkinek azt ajánlom, hogy keressen fel legalább 3 kivitelezőt, hogy legyen viszonyítási alapja. Lehet, hogy az árajánlatot nem ingyen készítik el, de tényleg megéri. Egyben jó rávezetés a következő tanúságra, mely szerint:

  1. Semmi nincs ingyen

Bizony, nincs! A telekre a közművek bekötése (a vízakna kialakításától a vezetékek lefektetéséig és a mérőórák felszereléséig), a tereprendezés, a terveztetés első fázisában esedékes geodéziai felmérés a kevésbé számításba vett költségek. De ha van lakáspénztári megtakarításunk, amit a teljes szerződéses összeg erejéig szeretnénk felhasználni, annak is vannak adminisztrációs terhei (kiutalási költség, közjegyzői díj, értékbecslő díja stb.), ami egy jelentősebb összeg esetén jelentősebb tételt is tesz ki. 10 millió Ft-os összegnél már közel 300.000 Ft-os plusz teherrel kalkulálj. A sok kicsi tétel pedig itt bizony könnyen SOK-ra megy a végére. 

  1. Mindennek vedd a 110 százalékát

Ezért is mondják a tapasztaltabbak, hogy mindig legyen a kezedben (vagy legalább a közeledben) egy papír a valós (!) költségkereteddel, rögtön mellette pedig a költségvetés, amit a sor legalján szorozz meg minimum 1,1-del. Még el sem kezdtük az építkezést, de már egy tetemes összeget kifizettünk kisebb és még láthatatlan, de elengedhetetlen dolgokra. És ez csak fokozódik majd éles helyzetben. Főleg, ha az egyik lakberendezési magazinban látsz egy csempét, amibe beleszeretsz. Na, az tuti a drágább kivitel. Nekem például különös „érzékem” van ehhez. Ilyenkor veszi elő a férjem azt a bizonyos papírlapot, és egyszerűen rámutat az alján szereplő szereplő számokra. Higgyétek el, működik!

A bejegyzés trackback címe:

https://epitkezesemtortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr6315503348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása